Tryksager – CMYK, RGB, pantone osv.

Hos et trykkeri bruges ofte faglige verber såsom CMYK, RGB, PANTONE, DPI og andre famøse udtryk, som kun den mindste del af befolkningen faktisk kender til. Dette vil vi hos Brokerprint gerne råde lidt bod på – og hermed kommer den første omgang af forklaringer på trykkeriers og reklamebureauers eventyrlige verden indenfor uoverskuelige forkortelser.

CMYK
CMYK består af farverne Cyan, Magenta, Yellow og blacK (og kan ses i vores logo ), også kaldet Blå, Rød, Gul og Sort. Ved at blande disse farver procentvis kan du skabe alle andre farver. CMYK bruges til tryksager såsom visitkortbrevpapir osv. En fingerregel er, at alt papir skal trykkes med CMYK farver. CMYK skal ikke sammenlignes med RGB da RGB er lysets og øjets farver og derfor kun kan gengives på en skærm. Derfor vil en konvertering fra RGB til CMYK ikke give det samme resultat. Med andre ord: for at vi kan lave dine tryksager, er vi derfor nødt til at have filen i CMYK farver.

RGB
Forskellen fra CMYK og RGB er som sagt, at RGB er lysets farver og betyder dermed at RGB har mulighed for at gengive mange millioner flere farver end CMYK. RGB er en forkortelse af de 3 blandingsfarver dernyttes i RGB billeder – Rød, Grøn og Blå. Da RGB kun vises ved hjælp af lys, bruges disse farver udelukkende på skærme. det vil sige fx. webdesign. Hver farve kan være fra 0-255 hvor 0 ikke viser farven overhovedet. På denne måde får man altså 256 mulighed gange 3. 256×256×256 giver altså 16.777.216 farver hvilket er det, de fleste kører med på deres skærm.

DPI
DPI står for Dots Per inch (prikker pr. tomme) hvilket vil sige, at for hver kvadratisk tomme er der X antal prikker. Den mest almindelig DPI er 300 hvilket vil sige, at der er 300 prikker pr. tomme. Dette giver et meget detaljeret udseende og kan bruges til de fleste tryksager. Derfor skal en tryksag som regel minimum være i CMYK og i 300 DPI før at detaljerne er gode nok. DPI’en afhænger af hvilken kvalitet af papir e.l. der skal trykkes på. Avispapir har eksempelvis ikke behov for 300 DPI, men kan ofte nøjes med 200 DPI.

PDF
Nu hvor vi har snakket om DPI og CMYK kommer vi ikke udenom PDF formatet. De fleste kender PDF formatet, når de henter artikler, E-bøger, manualer osv. hjem fra nettet af. PDF har den fantastiske egenskab, at når du først har lavet en PDF fil, så kan du gøre så slutbrugeren ikke kan ændre her i. Så du kan heller ikke komme til at ændre i tryksagen ubevidst, men faktisk kun trykke print.

Farvepaletter
Når du har så mange farver at vælge imellem og så mange muligheder for at blande dem har du brug for farveprofiler. Verden indenfor farveprofiler er rent anarki, der findes så mange af dem, at det er svært at holde styr på dem. En farveprofil er ”chefen” for farver. Det er denne som bestemmer, at farven blå nu også er den helt rigtige blå. Dette er meget vigtigt da ikke 2 computere er ens og derfor vil farverne heller ikke blive ens. Det er ikke noget ved, du har fået 100.000 ark brevpapir fra 2 forskellige leverandører, og de så har forskellige farve hvert sæt. Derfor vedhæfter du en farveprofil således, at man er 100% sikker på, at de nu bruger den rigtige farve.

Pantone
antone farver bruges til at sikre en ensartet visuel identitet. Pantone farver er også trykfarver, men det er ikke blandingsfarver i modsætning til CMYK. Pantone farver er vælges ud fra bestemte farve paletter, som er ens verdenen over. Det sikre dig derfor at hvis du ønsker noget trykt i en helt bestemt rød farve, så kan du være sikker på at lige meget hvor i verdenen du får det trykt, så er farven præcist den samme. Her kan du med andre ord ikke blande din egen farve, men skal benytte én af de farver, som allerede eksisterer i paletten. Det skal så siges, at paletterne indeholder tusindvis af farver, så det er ikke kun 10 farver, du har at vælge imellem.

En enkelt note omkring CMYK og Pantone, er at disse to farvesystemer godt kan kombineres. Det gør man hvis man eksempelvis har et logo der har en stor del med en bestemt farve der er i en Pantone farve, og resten i forskellige andre farver, som så er lavet efter CMYK. Så det er altså normalt ikke noget problem at trykke både med pantone og CMYK. Pantone farven vil derved blive en 5 farve og tryksagen bliver ofte lidt dyrere en ved normal CMYK tryk.

Det var alt for CMYK, RGB og andre gemytlige udtryk for denne gang. Hvis der er spørgsmål kan du kontakte os på info@brokerprint.dk – så skal vi nok vejlede dig lidt yderligere.

På gensyn

This entry was posted in Tryksager. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>